مناطق مرزی و شمالی استان گلستان با شرایط خاص آب و هوایی و وجود مراتع و بیابان هایی با پوشش گیاهی مناسب، ظرفیتی بالقوه برای پرورش شتر دارد که از این توانمندی هم اینک به صورت سنتی و محدود استفاده می شود.
کد خبر: ۳۲۳۸۰۸
تاریخ انتشار: ۱۵ آبان ۱۳۹۵ - ۱۲:۵۸ 05 November 2016
مناطق مرزی و شمالی استان گلستان با شرایط خاص آب و هوایی و وجود مراتع و بیابان هایی با پوشش گیاهی مناسب، ظرفیتی بالقوه برای پرورش شتر دارد که از این توانمندی هم اینک به صورت سنتی و محدود استفاده می شود.

به گزارش ایرنا اطراف شهرستان های گنبدکاووس، آق قلا، مراوه تپه، کلاله و گمیشان از جمله مناطقی است که پرورش شتر به صورت سنتی در آنها رواج دارد.
طبق گزارش سازمان جهادکشاورزی گلستان کمتر از چهار هزار شتر در استان نگهداری می شود که بیشتر از شیر (دوغ شتر) و گوشت آن استفاده می شود.
شترهای پرورشی در استان بیشتر یک کوهانه و از قابلیت شیردهی فراوان برخوردارند و دوره شیردهی این دام بیش از یک سال است که به طور میانگین هر نفر شتر در این مدت یک تن شیر تولید می کند.
شیر شتر (دوغ شتر) در استان طرفداران زیادی برای مصرف دارد و برای آن مصارف درمانی نظیر مفید برای درمان کم‌خونی، تنگی نفس، دردهای مفاصل، دیابت، کنترل فشار خون و رفع چربی‌های زیرپوستی بیان می شود.
کارشناس مسئول مبارزه با بیماری های دام اداره کل دامپزشکی گلستان به خبرنگار ایرنا گفت: شمال استان جزو مناطق مستعد پرورش شتر به شمار می رود.
ادریس کالی راد افزود: با توجه به سابقه دیرینه پرورش شتر در استان، اکنون افزون بر سه هزار و 500 نفر شتر برای پرورش وجود دارد که بیشتر شترهای شیری هستند.
وی اظهار داشت: پرورش دهندگان شتر در این خطه بیشتر به شیوه سنتی فعالیت دارند.
به گفته وی؛ سرمایه گذاری صنعتی در حوزه پرورش شتر در استان به لحاظ سختی کار و پرهزینه بودن نگهداری این دام، تاکنون رونق نیافته است و روند پرورش به صورت سنتی از سوی مردم ترکمن این منطقه پیگیری می شود.
دکتر کالی راد همچنین گفت که این اداره کل، جمعیت شتر در استان را طبق تقویم کاری علیه بیماری های دامی مایه کوبی می کند و اکنون هم مشکلی از بابت بیماری، این دام را در استان تهدید نمی کند.
رئیس شورای نظام دامپزشکی گلستان نیزدر خصوص پرورش شتر گفت: گلستان ظرفیت منحصر بفردی در پرورش شتر دارد به گونه ای که نژاد شیری پرورش شتر ترکمن را در کشور دارد.
مهران شکیبایی افزود: پرورش شتر در استان بیشتر به صورت سنتی بوده و در مناطق ترکمن نشین استان، پرورش آن اشتغال خوبی ایجاد کرده است.
به گفته وی؛ هر شتر روزانه بین 6 تا 12 کیلوگرم تولید شیر دارد که نقش موثری در افزایش درآمد و اقتصاد خانواده پرورش دهنده دارد.
وی افزود: پرورش شتر شیری نژاد ترکمن و عرضه محصولات آن قابلیت سرمایه گذاری برای برند شدن را نیز دارد که باید نسبت به توسعه این حرفه توجه ویژه شود.
رئیس سازمان جهادکشاورزی گلستان نیز متعقد است ظرفیت های خوبی در پرورش شتر در استان وجود دارد که بایستی با اتخاذ راهبردهای دانش بنیان و عملیاتی آن را اجرایی کرد. 
مختار مهاجر با بیان این که باید در اتخاذ راهبردهای دانش بنیان، جنبه های مختلف اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی پرورش شتر را در نظر گرفت، افزود: با توجه به ویژگی های شتر و خواص آن، توسعه پرورش این دام می تواند یکی از راهکارهای مهم در تحقق اقتصاد مقاومتی باشد.
وی اضافه کرد: در تدوین راهبردهای توسعه پرورش شتر می توان با بومی سازی روش های علمی گام های موثری برداشت و روش های سنتی را به صنعتی تبدیل کرد.
در این پیوند کارشناسان مرتبط با حوزه دامپروری معتقدند که پرورش شتر در جهت کاهش تخریب مراتع نقش داشته و از سوی دیگر ارزش غذایی و خواص دارویی شیر و گوشت این حیوان و تاثیر آن در رونق گردشگری منطقه، نقش به سزایی در ایجاد درآمد برای پرورش دهندگان دارد که سرمایه گذاری بیش از گذشته در این حرفه باید مورد توجه قرار گیرد.
استان مرزی گلستان واقع در شمال کشور با بیش از 20 هزار کیلومتر مربع وسعت، در همسایگی کشور ترکمنستان، دریای خزر و استان های مازندران، سمنان و خراسان شمالی قرار دارد که 862 هزار هکتار از وسعت این استان را مراتع شامل می شود.
گلستان حدود یک میلیون و 400 هزار هکتار اراضی ملی دارد که 862 هزار هکتار آن مرتع و بقیه جنگل است.
منبع: ايرنا
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار